TURISTIÈKA ZAJEDNICA MJESTA BOŽAVE
POVIJEST
POVIJEST

Mala pitoma luka na sjeverozapadnom dijelu Dugog otoka. Ostaci utvrđenih naselja potječu iz doba Ilira. Prvi put se spominje u pisanim dokumentima 1327. godine pod nazivom Bosane.

Iako su stanovnici Božave vrijedni poljoprivrednici i ribari, većina njih se bavi turizmom. Smještaj možete pronaći u privatnim apartmanima ili u hotelu, a dobrodošli ste kao nautičar u športsku lučicu. Ljubaznost domaćina i dugogodišnja turistička tradicija, garancija je ugodnog odmora. Božava, mjesto mira, kristalno plavog mora, lijepih uvala okruženih borovim šumama.

Tu vas čekaju dobri domaćini i ukusni domaći specijaliteti. Tu je vaš rajski kutak za odmor i opuštanje, razonodu i druženje.

GALERIJA
DUGI OTOK

Za čaroban odmor ne treba vam čarobna formula. Dovoljno je rasprostrijeti zemljovide i potražiti Hrvatsku, antički Zadar i Dugi otok. Prirodoslovno, to je otok osebujnosti i kontrasta i najveći otok u skupini sjevernodalmatinskih otoka.

Dug je oko 45 km, širok između 1 i 4 km, s najvišim vrhom Vela Straža 338 m, sa strmom jugozapadnom obalom, očaravajućih litica i nizom uvala među kojima se ističu Saharun i Telašćica. Ponos otoka je značajan krajobraz s istaknutim svjetionikom na sjeverozapadnoj strani, te park prirode Telašćica na jugoistoku. Plodovi mora uz raznovrsne plodove krša čine ovaj otok ekološkom cjelinom.

Prvi puta Dugi otok se spominje sredinom 10. stoljeća pod imenom Pizuh od strane bizantinskog cara Konstantina Porfirogeneta, a u 11. stoljeću otok se naziva Insula Tilagus, te u 13. stoljeću Veliki otok. Ime Dugi otok spominje se prvi put 1460. godine. Postoje arheološki nalazi iz mlađeg kamenog doba, kao i ostaci ilirskih utvrda na vrhovima otoka. Hrvati naseljavaju otok vrlo rano, što se vidi po mnogim starokršćanskim crkvicama na otoku.

Na otoku u 12 mjesta živi oko 1500 stanovnika. S ceste koja povezuje sva mjesta na otoku pružaju se veličanstveni vidici. Prometno je dobro povezan s kopnom trajektima i brzim brodovima. Kad je u pitanju Dugi otok, na kojemu je niz atraktivnih turističkih mjesta i prirodnih ljepota, to je putovanje kroz svijet tradicije i modernog načina življenja.

Dugi otok ima sredozemnu klimu, ugodna ljeta bez pretjeranih vrućina i blage zime. Posebno se ističe bogatstvo raznovrsnih ljekovitih i aromatičnih biljaka (kadulja, ružmarin, majčina dušica i dr,). Pogodne morske struje, kristalna čistoća mora i zeleno okruženje mnogobrojnih okolnih otoka, pravi je zagrljaj prirode!