Sakarun i Veli Žal

Sakarun

Sakarun je jedna od najpoznatijih plaža u Zadarskoj županiji i apsolutni dragulj Hrvatske. Sakarun ili Saharun, kako ovu plažu još zovu, slikovita je uvala dugačka oko 800 m koja izgleda poput Kariba u srcu Jadrana. Unatoč činjenici da se plaža Sakarun nalazi uz otvoreno more, zaštićena je dugom zaljevom i zbog toga je more uvijek ugodne temperature za kupanje. Sakarun se smatra jednom od 10 najljepših plaža na svijetu, a svoju reputaciju duguje finom bijelom pijesku i tirkiznoj boji mora koje je nevjerojatno bistro. Kupanje na plaži Sakarun jedna je od najboljih stvari koje možete učiniti na Dugom otoku.

Plaža je savršena za obitelji s djecom koja vole provoditi prekrasan dan na plaži i za mlade koji traže neotkrivene i prirodne destinacije jedinstvene ljepote. Zaljev je dovoljno širok da svatko može naći mjesto za sebe bez problema. Na 250 m od obale more je svega 3,5 m dubine. Plitko more idealno je za igru djece, najmlađi se mogu igrati u moru i graditi dvorce od pijeska. Na zapadnoj strani uvale nalazi se gusta borova šuma koja ljeti nudi hladovinu. Na svakom kraju uvale nalazi se caffe bar s osvježavajućim pićima i brzom hranom, možete unajmiti suncobran i ležaljke.

Veli Žal

Ako spadate u one koji oduvijek sanjare o bistrom moru i kristalnom pogledu na dno karakterističnom za razglednice s Maldiva, imamo dobre vijesti. Nešto slično možete pronaći na Dugom Otoku. I dok je plaža Sakarun u Solinama vjerojatno najpoznatija plaža tog otoka, uvjeravamo vas da priliku morate pružiti i plaži Veli Žal, koja se nalazi u Dragovama.

Na ovoj ćete plaži pronaći spoj pijeska i oblutaka i zbilja je prekrasna za kupanje. Dobro je znati i da još uvijek, u usporedbi s popularnijim plažama, nije toliko napučena, a fotografije koje će vas uvjeriti da je posjetiti možete pogledati u nastavku.


Izvor: Magic Croatia, Telegram

Galerija