Strašna peć

Strašna peć

Špilja Strašna peć je zanimljivo turističko, ekološko i povijesno odredište, a nalazi se kod kod Savra na Dugom otoku, u blizini Parka prirode Telašcica i Nacionalog parka Kornati. Mirnoća i sklad otočnog krajobraza u simbiozi s plavetnilom Jadranskog mora i uzbudljive i zastrašujuće ljepote Strašne peći pružaju neopisiv doživljaj koji trajno ostaje u uspomeni.

U Strašnoj peći nisu provedena arheološka istraživanja. Međutim s obzirom na neposrednu blizinu pećine Vlakno koja predstavlja izniman lokalitet, te Kozje pećine i pećine Badanj, možemo naslutiti da je i ova pećina, zahvaljujući upravo svom geografskom položaju u najmanju ruku služila kao privremeno stanište prvim ljudskim populacijama na otoku. Pronađen je jedan slučajan nalaz kremenog artefakta, nožić iz kamenog doba kojeg je moguće s obzirom na oblik i obradu uže determinirati u neolitik što u ovom trenutku predstavlja rijedak nalaz.

Ulaz špilje Strašna peć je na nadmorskoj visini od 70 metara. Ističe se monumentalnost ulaza širokog 10 m i visokog 7 m. Špilja je oblikovana u dobro uslojenim rudistnim vapnencima. Nakon ulaza, koji je najvjerojatnije nastao urušavanjem dijela svoda, kanal se počinje blago a zatim sve strmije spuštati do dna, koji je ispunjen urušnim blokovima. Između spojenih stalaktita i stalagmita priroda je oblikovala prostor poput svodova gotičkih bazilika. Nakon slikovite prve dvorane i prodiranja dnevnog svjetla u spilju dolazi se u drugi dio špilje koji odiše uzbudljivom slikovitošću što protresa dušu, a cijela špilja odiše romantičnošću.


Web stranica: http://www.strasnapec.com/

Galerija